Monday 5 March 2018

Pročitano u februaru 2018. godine

Ukupno 8 knjiga. Kratak mesec, al' su i neke knjige kratke.

Čapajev i praznina, Viktor Peljevin. U nekim stvarima, ova knjiga me podseća na Šlem užasa: red onoga što se s lakoćom prati, red filozofije koja vas natera da poprilično usporite i prestanete da srljate kao muva bez glave. U ovom slučaju, pratimo naratora koji kao da živi u dve paralelne stvarnosti: jedno su avanture sa Čapajevom (revolucija), drugo je boravak u ludnici u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza. Šta je od ta dva stvarno? Da li je to uopšte bitno?

Dodajte zen. Dodajte Švarcenegera. Dodajte japansku firmu. Dodajte ostale pacijente iz ludnice. Dodajte mnogo što-šta, ili se nemojte baktati sa dodavanjem, već se dočepajte knjige i uživajte.






Very Far Away from Anywhere Else, Ursula K. Le Guin. Divno. Priča o odrastanju, o dvoje tinejdžera, i ne, nije im romansa glavna stvar u životu, ni tračarenje, i greše (ponekad i gadno) jer su veoma mladi i jer je normalno da greše, ali uspevaju (spojler?) da nastave dalje i urade nešto, takođe jer su mladi. I jer su sposobni, i jer imaju volje da urade nešto. A podrška se nađe. I sredstva. I ništa nije savršeno, ali je sve veoma ljudski.

Čitajte. Divno je.










Vidarka, Matilda Veljković. Stara vremena, današnje vreme, magija, potraga za prošlošću i identitetom, za svojim mestom u poretku stvari... Isprepletane priče tri Mandaline: vile sa koje je prenesen Dar isceljivanja, bake koja je, mnogo vremena kasnije, bila nosilac Dara, i njene unuke, na koju je Dar prenesen, ali koja je zaboravila svoje poreklo i svrhu. Sve tri upadaju u gomilu problema, pokušavaju da se iskobeljaju, poneko hoće da im pomogne, poneko, jer su ljudi kvarljiva roba, baš i ne... Da ne spojlujem sad.

Svašta je stalo na 185 strana.








Zmaj i Milena: Povest o drevnoj srpskoj magiji, Matilda Veljković. Autorkin prvenac. Hronika jednog sela na Mlavi, i magijskih (nije samo srpska magija) dešavanja u njemu. Neki magiju koriste za dobro, neki za zlo (a mogli su da odaberu drugačije), tu je i priča o jednom zmaju i problemima mlade lepotice Milene sa njim, ima tu i vampira, lesnika, ala, todoraca, narodnih običaja i rituala... I sve to na 120 strana.












Četrdeset dana, Uroš Timić. Nakon prologa u kome lik prodaje svoju dedovinu i ne prolazi baš najbolje, prebacujemo se u sadašnje vreme, kada telefonski poziv i poruka od dve reči ("Umro je") dovode Stefana u "Nesvakidašnje selo", gde mu živi sestra, na sahranu voljenog sestrića.

Ne znamo od čega je malo dete umrlo, tek, više ga nema, a na živima je da se kako znaju i umeju suoče sa bolom. U Stefanu se, da li zbog bola, ili zbog pilula koje uzima kako bi sa bolom izašao na kraj, nešto otvara, i on počinje da vidi duhove. Od seoske gatare saznaje što-šta o mučnoj istoriji sela (kao i da to što vidi i te kako ima smisla, i da možda postoji razlog zbog kojeg je odabran da vidi), no, rastrojen zbog gubitka, pitanje je šta uopšte može da uradi.

Paralelno sa Stefanovom pričom, pratimo i starog Todora (upravo umrlog, pa prolazi kroz mitarstva) i dečaka Pavla, istraumiranog samoubistvom majke. Sve te priče se labavo prepliću, i, u suštini, svi moraju da nađu način da izađu na kraj sa svojom situacijom, da isprave krive Drine, kao i da promene ponešto u sebi. Da, tu računam i Todora, videćete već ako pročitate.

Kosingas - Onaj što nauči mrak da sija, Aleksandar Tešić. Nove Gavrilove avanture, kao i nove muke Srbije nakon Kosovskog boja. Gavrilo otkriva da je napravio gadnu grešku, i putuje prvo po Srbiji, a potom i znatno dalje, pokušavajući da je ispravi (i, takođe, da se suprotstavi sudbini, a svi znamo kako to ide). Stefan Lazarević je besan što mora da se klanja Bajazitu, pa čini sve ne bi li oslobodio Srbiju vazalstva, a Vuk Branković se i otvoreno bori protiv Turaka. Tu su i drevne kletve (računajući i onu vezanu za Beograd, u koji Stefan želi da preseli prestonicu), kao i staro bogovi koji se i dalje međusobno bore i nadmudruju, dok njihovi smrtni sledbenici poušavaju da izvrše njihovu volju... Sve to, i više, na preko 600 strana koje se prilično brzo čitaju. Ja zadovoljna nastavkom.





Zov krvi, Milena Stojanović. Druga knjiga trilogije Proročanstvo bogova. Muke mladog junaka Crepa se nastavljaju: nakon što je pronašao brata Teodora, preostalo mu je da pronađe i trećeg, Pavla, kako bi se ujedinili i ispunili proročanstvo, no Morana ne sedi skrštenih ruku, već ih na više načina napada u sopstvenom domu. I nakon što uspeju da krenu, pa čak dobiju i saveznike, svaki čas upadaju u nevolje. Na sve to, Crepov otac Vukoslav dobija naređenje od Lazara da okupi vojsku kako bi se suprotstavili Turcima, što ovaj i učini, samo da bi im sreću pokvarilo to što je oteta Lazarova ćerka Olivera, za kojom u potragu kreće Miloš Obilić.

I onda se sve završi klifhengerom, pa se čeka sledeća knjiga.






Her Body and Other Parties, Carmen Maria Machado. Prvenac, zbirka priča, magijski realizam, fantastika, horor, feminizam, obrade i starog (priča o ženi sa trakom oko vrata) i novog (Red i zakon), seksualnost... Jedna priča (Real Women Have Bodies) me je pomalo podsetila na Barbaru ispred ogledala Veronike Santo, mada je, po mnogo čemu, nešto sasvim drugačije.

Izgladnjivanje radi dobrog izgleda, i drastične mere koje se zbog toga preduzimaju. Izlaženje na kraj (ne baš uspešno) sa ružnim događajima iz prošlosti. Pokušaj emotivnog oporavka nakon silovanja. S kim ste sve bili pre nego što je boleština zbrisala svet. Žena ne treba da ima tajni pred mužem, pa koja god cena za to bila. Žena mora biti mlada i lepa, ili će nestati (nestaju sve mlađe i mlađe žene).

Dobra zbirka. Neće leći svakome, al' meni jeste. I te kako.

No comments:

Post a Comment