Saturday 21 July 2012

Pročitano u junu 2012.

Primećeno je da sam u julu pisala o knjigama koje sam pročitala u maju, pa evo i onih pročitanih u junu.


Brisanje. Raspad. Tomas Bernhard. Bernhardove knjige obično su kraće od ove, bar one koje sam prethodno čitala; ovde imate preko 600 strana mizantropije, rantova, samosažaljenja, sve to od strane lika koji u životu niti jedan dan nije morao da radi da bi se izdržavao - i kod Bernharda to funkcioniše. Ima i opak kraj, koji me podsetio na Bunjuelovu priču šta bi možda uradio na samrtnoj postelji.
Meni se ovaj roman iz nekog razloga razvukao na više meseci čitanja, no to je pre do mene nego do romana. Uživajte, ako ga se domognete.







Izabranik. Tomas Man. PAZ'TE, SPOJLERI:
Stil sladunjav, kvazi-starostavni. Priča o bati i seki plemenitog porekla koji su se mnogo voleli. Toliko su se voleli da je ona zatrudnela, pa je on otišao na hodočašće da okajava grehe, a ona u tajnosti rodila pa je njen savetnik bepče strpao u bure koje je prepustio moru. Pa bepče izraslo, naišlo na grad pod opsadom, spaslo grad i oženilo se vladarkom. Kad su već imali jedno dete, a drugo bilo na putu, momče mlađahno shvati da se oženilo sopstvenom majkom koja mu je i tetka. Pa i tu usledi kajanje i još neke stvari.
Pa momče postane papa.
Sve to krajnje sladunjavim stilom, uz naravoučenije na kraju children, don't do this at home.
Valjanje od smeha. Ako vam neko kaže da su Nemci lišeni smisla za humor, gađajte ga ovom knjigom.


Professor Moriarty: The Hound of the D'Urbervilles. Kim Newman. Profesor Morijarti kao consulting criminal, i njegove avanture koje su aluzija na avanture Šerloka Holmsa. Irena Adler, koja nije biseks domina, zezne i njega. Ima i nekoliko paklenih kučića. I lignji. I profesora Aronaksa. I gomile aluzija na stvari koje ste valjda svi čitali. I mnogo dobre zabave - narator je skot, Morijarti teška skotina, i svako svakome radi o glavi.






Seven Up. Janet Evanovich. Sedma knjiga iz serijala o Stefani Plam, lovcu na ucenjene glave, trapađozu koji slučajeve rešava pukom srećom i uz popriličnu pomoć sposobnijih, a ne može da se opredeli između lošeg momka i još goreg momka. Serijal je i dalje zabavan, uz bakicu Mazur kao najluđi lik.






The Book For People Who Do Too Much. Bradley Trevor Graive. Slatka knjigica sa zabavnim umetničkim fotkama životinja i jednostavnom porukom: uspori malo pre nego što te tempo kojim živiš natera na to.






Hard Eight. Janet Evanovich. Osma knjiga iz serijala o Stefani Plam. Nikad to ne biste pogodili iz naslova, zar ne? I dalje zabavno, bakica Mazur je i dalje totalna lujka, dijalozi i blesave situacije u koje se Stefani uvaljuje me i dalje zasmejavaju.








Gaslight Grimoire: Fantastic Tales of Sherlock Holmes. Više autora, dva urednika. Svaki urendik sa po jednim uvodom od kog sam maltene odustala od knjige - u uvodu uglavnom pričaju o tome šta su oni mnogo voleli kao mali, a premalo o samoj knjizi. Što se samih priča tiče, ubedljivo najbolja je Njumenova, koju ionako imate u zbirci o profesoru Morijartiju (onoj gore). Što se ostalog tiče... Koncept fantastike u pričama o Šerloku Holmsu ne funkcioniše, bar ne na ovaj način, gde je sve previše proizvoljno - u prvoj priči, u kojoj ima nekih emotivno lepih mesta, je jedan od glavnih likova Petar Pan! A ni ostale, izuzev Njumenove (u kojoj zapravo nema fantastike), nisu bolje. Ovu anything goes antologiju možete da preskočite bez griže savesti.

I to bi bilo to za jun.

Trebalo bi više da čitam.

No comments:

Post a Comment