Monday, 31 December 2012

Čitalačka 2012. godina

Goodreads kaže da sam ove godine pročitala 68 knjiga. Manje nego prošle. Pa dobro, važan je kvalitet, ne kvantitet - samo što me je slabo šta impresioniralo. Tokom nekih meseci sam već navodila šta sam čitala, a sad evo i onoga što je u toku godine na mene ostavilo najjači utisak. Redosled je slučajan, i reč je o knjigama koje sam ja čitala ove godine, ne onima koje su ove godine objavljene.


At the Mouth of the River of Bees: Stories, Kij Johnson. Zbirka priča, ima ih i nagrađivanih, nema nijedne koju bih nazvala lošom. Fox Magic, The Cat Who Walked a Thousand Miles i The Evolution of Trickster Stories among the Dogs of North Park after the Change su mi najbolje ostale u sećanju, 26 Monkeys, Also the Abyss me je razvedrila, od Ponies su mi ostale traume. Lisica koja se zaljubi u čoveka. Mačka koja pokušava da sačuva svoj fudoki, porodičnu istoriju (recimo). Psi i mačke dobijaju sposobnost govora i apstraktnog razmišljanja, što ljude žešće isprepada, a znamo šta uplašeni ljudi rade. Mlada žena kupuje cirkus sa majmunima za jedan dolar, a majmuni imaju sopstvene puteve. My Little Pony u krvožednoj varijanti, u kombinacijisa pokušajima jedne devojčice da se uklopi među vršnjakinje. I to su samo neke priče - ima ih još, neke su i luđe od navedenih.

Galapagos, Kurt Vonegat. Šta ostade od sveg onog silnog sveta? Foke. I duh sina Kilgora Trauta koji milion godina prati šta se dešava sa fokama nastalim od ljudi. Ne mnogo. Uglavnom arf, arf. Lov na ribu. Razmnožavanje - u blizini Galapagosa, jer bilo gde drugde postaju sterilni. I nije tako loš kraj jedne vrste. Bar prestaju da budu štetočine.Opijum/Dnevnik morfiniste, Geza Čat. O tome u Pročitano u avgustu 2012. Opaka knjiga.

Irbis, Aleksandar Žiljak. Akcija, ludilo, luda zabava. Pobij skotove, i predivan leopard na naslovnoj. Malo više u Pročitano u maju 2012.
Iii... Bilo je još knjiga, Kim Njumen (Professor Moriarty: The Hound of the D'Urbervilles), Ken Mekleod (Intrusion), dva odlična Simonsa (Teror i Crna brda), svašta još nešto, ali, kad se sve sabere, od ovih je ostao najjači utisak.

1 comment:

 1. NAJBOLJA ONLINE LJUBAVNA SPELL CASTERA DOBITI SVOJ EX LJUBAV, MUŠKARAC, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. ADD HIM UP ON WHATSAPP: +2349083639501
   -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Pozdrav svima Am Christian Hofman svjedok baba Nosa duhovni otac mnogih velikih ljudi. za bilo koji od vaših duhovnih problema i to će biti riješeno. Može vas obogatiti bez krvnih rituala, vratiti svog bivšeg supruga, bivšu suprugu, bivšu prijateljicu ili djevojku samo ako možete pisati ili WhatsApp baba Nosa danas na +2349083639501. ako imate problema sa sljedećim?;
  (1) Ako želite svog bivšeg povratnika.
  (2) ako uvijek imate loše snove ili seks u snu.
  (3) Želite da budete unaprijeđeni u svojoj kancelariji.
  (4) Ako vam je potrebna moć da dobijete sudski predmet
  (5) Bilo koji oblik čarolije
  (7) Čarolija komandnog tona
  (8) Zaštitni prsten
  (9) Prsten za uspjeh u putovanju
  (10) Duhovna moć za Božje ljude
  (11) Vežite svog muža / ženu zauvijek sama
  (12) Želite da žene / muškarci trče za vama. (13) Ako želite dijete.
  (14) Želite da budete bogati bez krvnih obreda. (15) Ako vam je potrebna finansijska pomoć.
  (16) Biljna nega
  (17) Ako ne možete da zadovoljite seksualnu želju svoje žene. zbog loše erekcije.
  (18) Ako imate HIV AID bolest i moć da izlečite probleme sa rakom, nazovite Baba Nosa na +2349083639501 TRADICIONALNA MEDICINA Herbal Home & Native Doctors. Adresa ureda br. 20, sl.

  ReplyDelete