Friday 10 May 2019

Pročitano u aprilu 2019. godine, deo drugi

Preostale 3 knjige (ipak nisu 4):

Gvozdeni oblaci, Branislav Janković. Kao što rekoh, ovo već po opisu (raspop i istražitelj, nekadašnji pripadnik Obrenovićeve tajne policije, rešava slučaj ubistva) spada u shut up and take my money (to jest, ja ovo 'oću da čitam) kategoriju. I nisam se pokajala. Pojma nisam imala, pošto nisam čitala prethodnu knjigu o istom tom raspopu Jevremu Utviću, Vetrovi zla, da ovaj i priča sa mrtvima (i nije nešto oduševljen time), al' to nimalo ne smeta. Ni najmanje. Ne smeta ni što knjiga definitivno spada u fantastiku, onu iz stare dobre tradicije srpske književnosti (srećom ne iz doba prosvetiteljstva, gde se za sve natprirodno nađe prirodan uzrok, a sve zajedno služi za pouku sujevernom narodu da ne treba da bude sujeveran i veruje u bapske priče). Dakle, fina knjiga. Pomalo spora, ali pošto je dobrim delom u prepisci dvojice melanholičnih ljudi koji ne mogu da prebole smrt žene koju su obojica voleli, ta sporost ima smisla. Neću ništa ovde da vam spojlujem, ipak je neka vrsta krimića u pitanju, nabavljajte knjigu i čitajte. A ja ću već nekom prilikom da pročitam i Vetrove zla.


Poslednji cirkus na svetu, Branislav Janković. Koliko god mi priča o Utviću bila zanimljiva, ova knjiga mi je bolja. Ukratko: desetoro anđela je odabrano da provede neka dva milenijuma među ljudima, da ih upoznaju, i onda će, kad za to dođe vreme, da im sude. Poslati su kao besmrtni, ali nimalo anđeoskog lika. Naprotiv. I onda ovde imate priče tih anđela, uz aluziju na Dekameron i još dosta toga. Priče o tome kako su anđeli naučili da preziru ljude i da ih se gade, i priče o tome kako su anđeli naučili da vole ljude.

Prilično ambiciozan koncept.

I funkcioniše, bar meni.

Čitajte.




Kozje uši, Vladislava Vojnović. Priča o šezdesetogodišnjakinji koja se ne uklapa u potpunosti tu gde je, na selu, a nije uspela ni da ostane u gradu. Nezgodna prošlost, poremećeni porodični odnosi, mračne tajne, sirotinja, podsmeh sirotinji, a opet, tu su i lepi odnosi, simpatisanje, pokušavanje, učenje, toplina, dosta duhovitosti... Fina priča. Čitajte. Ili gledajte, možete i to.

No comments:

Post a Comment