Thursday 25 January 2018

Pročitano u decembru 2017. godine, deo treći

Kao što rekoh, preostalih 5 knjiga.

Nisam ja takva: Priče jedne devojke o tome šta je sve dosad "naučila", Lena Dunham. Hm. Nisam gledala Girls, zapravo, nisam gledala ništa njeno, i nisam imala nikakva određena očekivanja. Ova zbirka eseja o njenom životu i razmišljanjima i svemu i svačemu me je nekoliko puta nasmejala, bila mi je manje-više ok, razumem je, ali smo se u suštini mimoišle. Not my cup of tea. Što, naravno, ne znači da će i vaš utisak biti isti.












Trinaest meseci, Dejvid Mičel. Prvo što čitam od Mičela, a u planu mi je, u nekom trenutku, da pročitam i ostale njegove knjige. Sjajna knjiga o odrastanju u engleskom seocetu početkom osamdesetih, povremeno ne znate šta je stvarno, a šta dečakova mašta, a kroz sve to se, potpuno nenametljivo, provlači i gomila detalja o jednom dobu: Hladni rat, Margaret Tačer, Foklandski rat i šta se dešava u ratu... Plus, naravno, razne stvari koje biste očekivali od priče o odrastanju: zaljubljivanje, prve cigarete, lokalne siledžije i izlaženje na kraj sa njima, škola, prvi susret sa ozbiljnim povredama i smrću, upoznavanje sa drugačijima od sebe... I sve to sjajno ispričano.

Čitajte.






Nema kraja kornjačama, Džon Grin. Auh. Ako se patite sa anksioznošću, opsesivno-kompulsivnim poremećajem, ili napadima panike, pa, s jedne strane, osetićete da niste sami, a sa druge strane, neki delovi knjige vam nimalo neće prijati, pošto ne želite da osetite previše vam poznate simptome. Ukoliko se ne patite ni sa čim od navedenog, moguće je da ćete steći predstavu o tome kako se osećaju oni koji se pate s tim. Nije lepo, ni slatko, ni za romantizovanje, i nema čudesnog izlečenja. Ni bekstva. To vam je što vam je, do kraja života, nekad bolje, nekad gore, ali kraja problemu kao takvom nema.

Da ne bude zabune, ovo nije nikakav udžbenik niti dokumentarac, već sjajan roman o jednoj tinejdžerki u kome ćete, osim navedenih problema, naići i na mnogo toga što biste inače očekivali od omladinskog romana: prijateljstvo, zaljubljivanje, probleme u porodici, školu, rivalstvo među prijateljicama, prve važne uspehe, avanturu (ovde je to potraga za nestalim čovekom, daje se i nagrada za bilo kakvu informaciju)... Divna knjiga. Na momente nimalo laka, ali svejedno divna.

Čitajte.

Vinča - Znamenje bogova, Ivan Drajzl. Avantura smeštena u praistorijsko doba (neolit), kreće se sa prostora Španije, da bi se dospelo do Balkana (a onda, uz pomoć, nazad u spasilačku misiju na teritoriji današnje Španije).

Možda će nekome smetati što se, uprkos tome što je reč o avanturi, stvari ne kreću naročito brzo, i što nema više borbe (veći deo knjige je posvećen putovanju), ali, pošto je sve ispunjeno detaljima o tome kako se nekad živelo (do detalja se dobrim delom došlo istraživanjem, ponegde ima nagađanja jer se neke stvari ne znaju, ponegde ima piščeve slobode da bi priča bila uzbudljivija), meni je sve to bilo interesantno. Plus vas na kraju dočeka obimna beleška autora sa još informacija.






Vinča - Tajna Kurgana, Ivan Drajzl. Nastavak Znamenja bogova, ovog puta ima znatno više avanture i borbe (ima i informacija i detalja, ali manje, pošto je velika većina objašnjena u prvoj knjizi). Prošlo je nekoliko godina od događaja iz prve knjige, i sada je narodu sa Balkana potrebna pomoć svih njihovih saveznika, računajući i one sa prostora Španije: stižu osvajači sa istoka, i to jašući većini potpuno nepoznate zveri (konje, naravno). Ako vam je u prvoj knjizi falila borba, druga bi trebalo to da promeni; a i ako nije, teško da će vam smetati to što ima više akcije.

Na kraju će vas ponovo dočekati autorova beleška, ovog puta nešto kraća, no podjednako zanimljiva.

No comments:

Post a Comment