Thursday 21 December 2017

Pročitano u decembru 2017. godine, deo prvi

U prvom delu, 6 knjiga.

U drugom delu će biti bar još toliko.

Priče misterije i magije, Oto Oltvanji. Ako vas je neka knjiga namučila time koliko je loša, od ove zbirke će vam biti lakše. Ako vas ništa nije namučilo, nego samo tražite nešto pitko, zanimljivo, zabavno, i dobro napisano, i tada je ova knjiga odličan izbor. A dođe super i kao poklon nekome, možda mu/joj se ne dopadne svaka priča, ali će, ukupno uzev, svakako uživati.

Dvanaest priča, kreće se bez fantastike, pa preko prelaznih, pa do fantastike. Samo nije tačno da će vam noći biti besane, kao što piše na koricama knjige; niti ćete imati košmare, niti će vam biti potrebna cela noć da pročitate knjigu. Da, toliko je sve pitko. I toliko sve vuče da pročitate dalje, pa sledeću priču, pa sledeću.

Uživajte.





Magla, Dragana Ćosić i Aleksandra Savić. Prva knjiga serijala Loza Pelina. Odma' da vas upozorim da ovde nema poglavlja. Plus se skakuće iz sadašnjosti u različite trenutke u prošlosti, pa opet u sadašnjost, pa opet u različite trenutke u prošlosti, a sve to prateći haotičan tok svesti vrlo rastrojene naratorke. Što vam nimalo ne smeta da pratite šta se dešava, i kad je šta bilo (ili bar meni nije smetalo, a vidim da nisam jedina).

A šta se to dešavalo u prošlosti? Neobična žena koja praktično ništa ne zna o svom poreklu, i njena neobična deca. Muž koji uopšte nije cvećka, a njen pravi voljeni možda ni ne postoji. I naratorka, prijateljica i poverenica, koja pokušava da pomogne. I svašta još nešto. A onda ta neobična žena umre... Možda. I još neobičnije stvari tek treba da se dese, pod pretpostavkom da neće svi da poginu.




Strah i trepet: Srpska horor priča, uredio Vasa Pavković. Antologija, 25 priča iz pera naših poznatih autora. Njih 15 je trebalo odavno da budu objavljene u zasebnoj knjizi, ali, kako to već ide sa našim izdavaštvom, do toga je došlo tek nedavno, kada im je pridodato još 10. Kako to nekad ide sa antologijama, nisu sve priče horor, no, među 25 priča svakako ćete naći nešto po svom ukusu (bilo da su horor ili ne).












Glas anđela, Arnaldur Indridason. Zgodan krimić da se čita u vreme praznika, osim ako bi vas uznemirilo da baš u vreme praznika čitate o ubistvu hotelskog Deda Mraza.

Još jedna knjiga o inspektoru Erlenduru (nije neophodno čitati ostale da biste se snašli), inspektor je uobičajeno vedar i i dalje nema pojma ni šta će sa sobom ni šta će sa svojom ćerkom, ni ona nije ništa bolje, direktoru hotela u kome je ubijen Deda Mraz je glavno da mu ne budu rasterani gosti baš u vreme praznika, porodica ubijenog kao da uopšte ne žali za njim, tu se vrzma i nekakav čudan tip koji možda ima, a možda i nema veze sa ubistvom, plus u prepunom hotelu stvarno nemate pojma ko je sve mogao to da učini ni zašto... Fina mala zbrka, i fini krimić. Čitajte ako volite krimiće.





Trubadurova svita, Dimitrije Stevanović. Na koricama piše Mač, mačka i magija, al' u knjizi nema mačke (doduše, ima jedno divno mačkoliko stvorenje, a pominje se i biće koje se pretvara u krilatu mačku). Parodija na fantastiku koja prati rastuću družinu uvrnutih likova u važnoj misiji. Pa im se dešavaju svakakve gluposti (naravno). Pa se izvuku (naravno). A možda baš i ne... Al' neću da vam spojlujem.

A dobijete i knjigu sa naslovnicom koju je radio Bob.










Korektura, Tomas Bernhard. Pomenuh knjigu bez poglavlja; e, ovo je podeljeno u dva dela, i, sem toga, ne samo da nema poglavlja, nego nema ni pasuse. A, tu i tamo, ima rečenice dugačke po tri-četiri strane. Pošto je Bernhard u pitanju, to, naravno, odlično funkcioniše, a možete da očekujete i njegovu uobičajenu mizantropiju i gunđanje i to da u zemlji Austriji ništa ne valja (sasvim razumljivo neraspoloženje, s obzirom na to da se naratoru ubio prijatelj kome se divio, pa se sad bavi njegovom zaostavštinom, a ni sam nije u najboljem stanju, ni fizički, ni psihički).

Bernhard. Znate šta da očekujete, i znate da ćete uživati.

No comments:

Post a Comment