Sunday 7 July 2013

Pročitano u februaru 2013.

Posta pod nazivom Pročitano u januaru 2013. neće biti, jer tog meseca nisam pročitala ništa.

Dakle, nakon skoka u jun, idem redom - od februara.

Svet najbolji od svih, Kim Monzo. Nekoliko priča, novela koju su nazvali romanom, pa opet nekoliko priča.

Odlične priče, poneka setna, kao priča o paru za koji izgleda da im se uvalio nezvani i nasrtljivi gost, da bi na kraju ispalo da se svako leto smaraju u kućici u selendri gde im ne dolazi ama baš niko, uglavnom bizarne, a sve odreda crnjaci.

Sledi spojler za prvu priču, pa kome smeta, neka ne čita:

SPOJLER






Elem, glavnom liku usred porodičnog ručka naprasno umre mlađi brat. Braća su gimnazijalci. Roditelji i narator zblanuto gledaju, niko ne želi da prizna da je ovaj umro. Pa ga brat odnese u sobu, kao, da odrema malo, pozlilo mu. Roditelji zahvalni što još ne moraju da se suoče s tim da im je sin umro. Narator mrtvog brata svlači, oblači, donosi za obroke, pere ga, svi se pretvaraju da je i dalje živ. Iz knjiga nauči kako da ga preparira, pa to i učini. Svaki dan ga nosi u školu i smesti negde u zadnje klupe, i u pretrpanim učionicama niko ne primeti da je i inače tih momak zapravo preparirani leš. Narator tako folira sve redom. Nastavlja se dok im roditelji ne umru. Narator pomišlja da bi tad mogao da prizna istinu - roditelji više ne mogu da se potresu - ali mlađi brat, sve tako mrtav, ima devojku koja ne kapira da je on mrtav (narator je stalno smišljao izgovore za ovo i ono), devojka bi mogla da se potrese, a i narator se nekako navikao na celu situaciju.

To bi vam bila prva priča, i ostale su slični crnjaci. Kome se sviđa, nek' navali.






Đavo i mala gospođa, Đorđe Milosavljević. Ideja je dobra (Hans Kristijan Andersen dolazi u Srbiju, dvojica lokalnih prevaranata bi da mu uzmu što više para, naterali su i nekog nesrećnog momka da im pomaže u tome, Andersen na tom putovanju dobije inspiraciju za Snežnu kraljicu), postoji i nekakav ritam, ali mi je sve bilo ravno, a likovi beživotni. Knjiga obiluje starinskim izrazima, što je nekim čitaocima smetalo; meni nije, ali nisam stekla utisak ni da doprinose kvalitetu.







Naked Heat, "Richard Castle". Pročitala pa prevela. Ako volite seriju Castle, trebalo bi da vam se dopadne i knjiga - krimić, laganica, prava stvar za opuštanje i uživanje.




Rugobe, Skot Vesterfeld. U svetu budućnosti, svu decu smatraju rugobama; svako na šesnaesti rođendan ide na obaveznu plastičnu hirurgiju nakon koje postane lepotan ili lepotanka, prelazi preko reke u naselje u kome žive lepotani, i tamo ide sa žurke na žurku (postoji i mogućnost fakulteta za one koji to žele, a kasnije će svi dobiti i posao). Svet je neka vrsta utopije - sva deca su rugobe i jedna drugoj nadevaju podrugljive nadimke, tako da tu niko nije odbačen, i sva ta deca znaju da će nakon šesnaestog rođendana biti lepa. Nema ratova, nema bolesti, priča se da postoje nekakve Specijalne jedinice koje čuvaju red, ali ih je malo ko zaista i video, pa ih mnogi smatraju nekom vrstom urbane legende. Sve je ekološki ispravno, i tako redom.

Tali, glavna junakinja, jedva čeka da i sama postane lepotanka - svi njeni prijatelji su već otišli preko reke, i ona se smrtno dosađuje. U tom čekanju, i tajnim prelascima preko reke, upoznaje Šaj, devojku rođenu istog dana kad i ona. Od Šaj saznaje za još jednu legendu, grad po imenu Dim, gde nema lepotana ni obavezne plastične hirurgije. Šaj beži u taj Dim, a Tali iz prve ruke saznaje da Specijalne jedinice zaista postoje, pošto joj iste postavljaju uslov: ili će im izručiti Šaj i Dim, ili nikad neće postati lepotanka - a za rugobe jednostavno nema mesta.

Knjiga je predvidljiva, kao i likovi, ali ne u negativnom smislu. Roman se drži obrazaca kakve smo do sada svi već videli, i ti obrasci funkcionišu: iako mogu da pretpostavim šta će se desiti, sa sve obaveznim ljubavnim trouglom (bogu hvala pa nije progutao celu priču), i dalje me je vuklo da čitam i to i vidim. Nisam sigurna koliko bi se knjiga dopala vršnjacima glavne junakinje, pre mi liči na nešto za mlađe čitaoce (10-12 godina, recimo), ali je svakako simpatična.

No comments:

Post a Comment