Wednesday 13 June 2018

Pročitano u maju 2018. godine, deo drugi

Elem, obećane 3 knjige i 2 stripa.

Čuvari zlatnog runa - zbirka priča Homolja i Zvižda, grupa autora. Priče folklorne fantastike ili inspirisane folklornom fantastikom, 27 autora, još i više priča. Što se kaže, za svakog ponešto (ako volite fantastiku ili folklornu fantastiku), a mene je nekako najviše razgalila priča koja zatvara zbirku (Sanđama Ivana Drajzla). Ukoliko autor odluči da napiše roman koji bi smestio u svet koji je nagovestio u toj priči, ja to 'oću da čitam.

Nedavno je izašla nova zbirka priča o Homolju i Zviždu, pa, kome se dopadne prva knjiga, može odmah da nabavi i drugu.









Magbet, Ju Nesbe. Ponovo ispričana Šekspirova dela, Nesbe je, kao pisac krimića, od Magbeta napravio krimić, i to jako dobro funkcioniše. I dalje mislim da bi mogao malo da o'ladi sa pričom o tome kako je pucanj u stomak mnogo gadna stvar jer se u ranu izlije želudačna kiselina pa 'oćete da umrete koliko vas boli, no, čak i ako to i vama ide na nerve, ovo je poprilično uspela obrada Šekspira, što nije mala stvar. Čitajte!












I Kill Giants, Džo Keli, Ken Nimura. Predivna grafička novela. Pomalo podseća na Sedam minuta posle ponoći (A Monster Calls) Patrika Nesa, utoliko što su i jedna i druga priča o detetu koje se suočava sa predstojećim gubitkom i onda to u nekoj meri ide u fantastiku i pojavljuju se i ovakva ili onakva čudovišta. Neću dalje da vam spojlujem pošto u I Kill Giants vi duže vreme zapravo dosta toga ne znate, vidite neprilagođenu devojčicu (koja je, doduše, u nekim stvarima očigledno sjajna, i veliki je borac) opsednutu pričom o džinovima i ubijanju istih, sve to deluje iščašeno, crtež sjajno oslikava i spoljašnji i unutrašnji svet te devojčice, a onda shvatite...

Pripremite maramice, biće vam potrebne. I čitajte.

Nadam se da će i neki naš izdavač objaviti ovu grafičku novelu, značila bi mnogima. I divna je.


Ja sam Dedpul, grupa autora. Gomila epizoda o Dedpulu, njegovim saveznicima (ovaj...), ljubavima (ovaj...), braku (!!!), neprijateljima (naravno), lajanje, fore, prevod Draška Roganovića (što znači gomilu lokalnih fora i aluzija na ljude koje i sami znate)... Meni lično su Mrtvi predsednici i Za jastučnicu dolara bolje legli, utoliko što su epizode povezane pa pratite priču, ali ovo dobro dođe kao uvod u Dedpula, Ili podsećanje. Ili gomila fora. Ili šta god 'oćete.











Drevna svetla, Aldžernon Blekvud. Još jedno Orfelinovo izdanje iz edicije Poetika strave koje možete sa uživanjem da pročitate, a onda poklonite čak i nekome ko inače ne voli horor.

U ovoj zbirci se našao izbor starinskih priča strave (koje su fino ostarile) vezanih za prirodu i njena obličja i misterije, prirodu koja vas može uništiti ako je ne poštujete, a može vam i pružiti ono za čime nesvesno čeznete (uništenje i pružanje onoga za čime vam srce žudi ne isključuju uvek jedno drugo). Plus su tu sjajne ilustracije (meni za sada najbolje u ovoj ediciji, kombinacija vilinskog i jezivog, i stvarno su uhvatile atmosferu zbirke).

Nabavljajte, uživajte, poklanjajte... Teško da ćete pogrešiti s ovim.

No comments:

Post a Comment