Thursday 17 May 2018

Pročitano u aprilu 2018. godine, deo drugi

Rekoh da mislim da će u drugom delu biti 4 knjige, kad ono, 5 knjiga i jedan strip.

Higijena nesećanja, drugi deo druge knjige Malterega, Marko Šelić. Priča se ovde završava (ako baš mora, može da se nastavi, ali ne vidim razlog za to), ostalo je fragmentarno i tripozno kao što je i bilo, povremeno i poprilično mučno, emotivno, intenzivno, kraj će nekima odgovarati, a neki će reći: "Ma daaaj...".

Luda vožnja, dok je trajalo. Vredi.












Paranoja u Podgorici, Balša Brković. Kupljeno zajedno sa gomilom drugih knjiga, pojma nisam imala šta da očekujem, a dobila sam paranoju (za ne poverovati), naratora koji ni sam nije siguran šta se dešava, intrige, ludilo, kriminal, šah, duvanje (dosta duvanja), tajkune, korupciju, orgije, Podgoricu... Još jedna luda vožnja. I luda zabava.













Fallen Son: The Death of Captain America, Jeph Loeb. Nakon svega što se izdešavalo u Civil War (strip, ne film), Kapetan Amerika je upucan, i u ovom mini-serijalu pratimo reakcije onih koji su ga poznavali na njegovu smrt, i to kroz strukturu faza tugovanja. Marvelove junake pratim daleko više kroz superherojske filmove nego kroz stripove (kojih ima suludo mnogo i povezani su i nadovezuju se jedni na druge i ko će to sve da isprati), a ni od filmova nisam sve videla, no, ovo je jedna fino ispričana priča za koju vam ne treba veliko predznanje, a vredi. Uživajte.









Pirate Utopia, Brus Sterling. Ludo zabavna postavka za alternativnu istoriju (Rijeka, gusari, futuristi, gomila poznatih likova, šta je moglo da se desi (ok, teško, ali je svejedno zabavno), gde su tu Hudini i Lavkraft i Hitler i Musolini i...), sjajne ilustracije, i šteta što nije duže i razrađenije. Kraj mi je došao naglo (razumem zašto se tu završilo, nakon toga bi priča zašla u znatno komplikovanije vode), i cela novela mi liči na skicu, no, svejedno je bilo zabavno. Ovo bi valjalo videti u punom sjaju razrađenog dela.











Komplikovana dobrota, Mirijam Tevs. Priča neprilagođene šesnaestogodišnjakinje iz menonitske zajednice (s obzirom na pravila zajednice, ima ih dosta neprilagođenih tamo) koja opisuje njene pokušaje da se pomiri sa činjenicom da joj se porodica raspala i da nastavlja da se raspada, a devojka bi samo želela da su svi zajedno. Što teško da će se ikada desiti. Uz to, ona nije tip osobe koja će žestoko da se bori dok ne istera svoje, nema snage za to, a sa druge strane, ne može ni da se prilagodi pravilima zajednice koja joj je izopštila majku i sestru, i ostavila je samo sa ocem, krajnje nekonfliktnom ličnošću koja ne zna kako da joj pomogne.

Povremeno zamorno, s obzirom na naratorku koja ni sama ne zna šta će i kako će (a nesrećna je i ne može dalje tako). Vrlo logičan kraj, mada sam sigurna da se nekima neće dopasti.




Kula ludaka, Andžej Sapkovski. Prvi deo Husitske trilogije. Očekivala sam da će mi biti potrebno više vremena da pročitam ovih 600 i kusur strana, ali preko knjige se prosto leti. Očekivala sam i da je u pitanju istorijski roman bez fantastike, no, fantastike i te kako ima. Kao i donekle simpatičnog i poprilično smotanog junaka, vrlo šarolikih likova, lude avanture, dobre zabave, duhovitosti, aluzija na sve i svašta, religioznih fanatika koji neretko nisu toliko religioznofanatični koliko im je do ubijanja, pljačke i silovanja (ne nužno tim redom, uglavnom bi da ukradu što više)... Nema Vešca, al' ima dobre zabave.





Toliko za ovaj put. U maju sam, za sada, pročitala 6 knjiga, pa će verovatno i to ići u 2 posta.

No comments:

Post a Comment