Friday 5 January 2018

Pročitano u decembru 2017. godine, deo drugi

Ovog puta 6 knjiga, a u sledećem (i poslednjem) delu 5.

Priče o čudnovatom, Ransom Rigs. Legende i priče iz sveta čudnovate dece gospođice Peregrin. Nije neophodno da prvo pročitate trilogiju kako biste razumeli priče, mada svakako pomaže; u svakom slučaju, priče su beskrajno simpatične (poučne priče za decu sa posebnim sposobnostima), tu i tamo uvrnute, i bolje napisane od same trilogije (pošto je pisac napredovao u međuvremenu).












Medved i Slavuj, Ketrin Arden. Roman prvenac, fantastika smeštena u srednjevekovnu Rusiju, lepo i bajkovito. Ukoliko su vam iole poznate ruske bajke, dosta toga će vam biti već poznato, pa i predvidljivo. Srećom, priča se vremenom odmakne od predvidljivosti bajki i krene svojim tokom, pritom nimalo ne gubeći na kvalitetu, naprotiv.

Prva knjiga trilogije. Vrlo rado ću pročitati nastavke.











Senka i kost, Li Bardugo, prva knjiga trilogije Griša. Roman prvenac, kliše do klišea (fantazijska zemlja u velikoj opasnosti, neupadljiva devojka odjednom otkriva neverovatnu moć, možda bi mogla da spasi svoju zemlju, kasnije dođe do opakog obrta koji vas iznenadi samo ukoliko u životu niste pročitali više od dve knjige fantastike, naravno da ima i momak u koga je zaljubljena, plus ljubavni trougao...). Uz sve klišee, ovo je dobro napisano, dobro uređeno, oprema sjajno izgleda, i vrlo je zabavno za čitanje. Ako ćete da pišete omladinsku fantastiku sa gomilom već viđenih stvari, ova knjiga je dobar primer kako to treba da izgleda, pa da čitaoci uživaju.








Opsada i oluja, Li Bardugo, drugi deo trilogije. Stvari su i dalje predvidljive, upadaju novi gotivni likovi, i dalje su tu spletke i pokušaji da se pobedi neprijatelj (koji uopšte nije jednodimenzionalan lik i koji iskreno veruje da postupa ispravno), i sve je i dalje zabavno za čitanje.














Ruina i uspon, Li Bardugo, kraj trilogije. I dalje je prilično predvidljivo (sem ako vam ova trilogija nije prvo što čitate od fantastike), i i dalje je prilično zabavno (što ne znači da likovi neće morati što-šta da žrtvuju, kako to već ide sa spasavanjem sveta i sa prevelikom moći u opticaju). A ako ste, kao ja, pre ove trilogije pročitali Šest vrana, onda već znate da se spisateljica jako lepo razvija i napreduje, pa vam je dodatno zanimljivo da posmatrate kako je to sve počelo.











Nakaradno kraljevstvo, Li Bardugo, nastavak romana Šest vrana (i završni deo duologije). Isti svet kao i trilogija o Grišama, samo se dešava dve godine kasnije, u drugoj zemlji, i sa drugim likovima (neki likovi iz trilogije se nakratko pojave u duologiji, ali samo kao sporedni). Roman počinje tamo gde se stalo u Šest vrana, sa družinom gotivnih i problematičnih omladinaca u popriličnoj nevolji (naravno), dok znatno veće (i starije, i uticajnije, i nimalo gotivne) barabe pokušavaju da ih unište. Naši junaci ne odustaju (opet naravno), batrgaju se i dalje, izrastaju kao ličnosti, nauče dosta toga, i, uz svo bavljenje kriminalom i prevare (Šest vrana su neki poredili sa Ocean's Eleven, samo sa znatno mlađim likovima, i u fantazijskom svetu), učine mnogo toga dobrog.

Uživancija za čitanje. Biće još knjiga iz istog sveta, i vrlo rado ću ih pročitati.

No comments:

Post a Comment