Tuesday 18 July 2017

Pročitano u junu 2017. godine

Ukupno 6 knjiga (plus sam počela jednu, al' ta mi se razvukla, pa će o njoj biti reči u postu o knjigama pročitanim u julu). Nije vam mnogo 6 knjiga? Naravno da nije.

Ime vatre, Dimitrije Stevanović. Fantastika. Družina sa misijom. Plus još jedna družina sa misijom. Plus dve osobe u jednom telu (momak Dante i crvenokosa sukuba, otkriva se odmah na početku, pa nije spojler); ako ste pomislili na Platona (nevezano za sukubu), u pravu ste. Plus slovenska mitologija, tu i tamo. Plus prolazak kroz pakao (recimo); Dante, naravno. Plus alhemija i alhemijsko putovanje. Plus tarot. Plus svašta nešto. I predivan crni četvorouhi mačak (ili, ako hoćete, predivan mačji razbojnik); autor vrlo očigledno voli mačke, što znači da je mnogo dobar čovek.

Svašta je ovde stalo na 265 strana.

Mačak je predivan. I možete da budete mirni: mačak ne nastrada (verujem da ovakav spojler nikom ne smeta).




Petruški zmaj, Milena Stojanović. Epska fantastika u našim krajevima (srednji vek, Srbija, neposredno pre boja na Kosovu). Stara vera, nova vera, slovenska mitologija, magija, mnogobrojna magijska bića, junak ima misiju (ali se dobrim delom zbunjeno koprca kao što bismo se koprcali i mi, osim što se mi ne pretvaramo u zmajeve, ili ja bar ne umem da se pretvorim u zmaja).

Čeka se nastavak.










Ako niko ne govori o skrivenim stvarima, Džon Makgregor. Ovo je jedna od onih knjiga koje je najbolje pročitati iz cuga, ili bar što brže možete, jer se inače pogubite u detaljima. Prilično zanimljiv pristup koji prati reakcije ljudi iz okoline, i objašnjava šta je bilo pre i posle, i saopšti vam gomilu detalja o svim tim ljudima koji posmatraju to što se desilo, ali do samog kraja knjige ne saznajete šta se desilo, i na šta to oni reaguju tako kako reaguju. Možete da nagađate (a vaše nagađanje će, moguće, više da govori o vama nego o knjizi), ali, sem ako unapred ne prelistate poslednjih nekoliko strana, to će ostati na nivou nagađanja; nešto se desilo, nije baš da je nuklearna bomba sve pobila, ali nije ni da je nekom ispao novčanik pa se sagao i podigao ga, a vi, kao da negde stignete sa zakašnjenjem i vidite da je bila neka frka al' pojma nemate šta je, zverate oko sebe i pokušavate da prokljuvite kakva je to frka bila.

A bila je.


Gošća, Takaši Hiraide. Vidite vi tako prelepost od naslovne, i naravno da morate da nabavite knjigu, i mačka je predivna i preslatka, i dobra je knjiga o promenama i o nestajanju jednog načina života...

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER

...i zašto pisci koji imaju nešto tužno da ispričaju ne mogu to da učine pričom o mački koja preživi?

Književna fantastika 2017. Odlična priča Papirna menažerija Kena Lija (jedna od onih zbog kojih ćete nakon čitanja da pozovete mamu, samo da se uverite da je sve ok, nema veze što ste se jutros čuli) plus pobednička Glasovi u plastici Ivana Nešića, pa eseji (broj je posvećen Filipu Diku, al' nije sve samo o njemu), pa portret autora, pa intervju sa drugim autorom, pa o ekranizacijama, pa o igrama i njihovom uticaju na pisanu reč, strip, odnos autora i književnog junaka, zaboravljeni naučnofantastični roman, prikazi...

Mnooogo toga na 128 strana.






Enciklopedija savamalskih bića, Simon Marić i Olga Jorgačević (ilustrator). Ludo zabavni i inteligentno osmišljeni opisi izmišljenih savamalskih bića koja, eto, koegzistiraju s nama (sem onih koja su izumrla), a čije vam poznavanje može pomoći da bolje razumete kako istoriju tog kraja grada, tako i novija dešavanja.

Izdanje je dvojezično (na srpskom i na engleskom); nisam sigurna koliko bi strancima bile jasne aluzije na istoriju i dnevnu politiku (naročito na lokalnu dnevnu politiku), ali bi im vrlo verovatno bilo zabavno. A onda bi se, možda, malo i raspitali o čemu se tu zapravo radi.

Ukratko, ako 'oćete čistu zabavu, može. Ako ste za nešto ozbiljnije, ima i toga. Podosta.

No comments:

Post a Comment