Wednesday 4 January 2017

Pročitano u decembru 2016. godine

Goodreads mi kaže da sam pročitala 5 knjiga u decembru, i ukupno 63 u toku 2016. godine. Može to i bolje, ali, šta pa ne može?

Nego, da krenemo sa knjigama.

Kletva Kainova, Aleksandar Tešić. Tešić je ovog puta napravio izlet u horor, i, moram priznati, kad sam videla da je koncept da vampiri potiču od Kaina, prvo što mi je palo na pamet je Vampire: The Masquerade. Pa sam se setila svih sati veselo provedenih uz Vampire: The Masquerade – Bloodlines. No, Kletva Kainova nema veze sa tim, niti je u pitanju posrbljavanje popularnog RPG-a. U roman je dospela dokumentacija (da li prava, izmišljena, ili kombinovano, to ne znam, niti je bitno) iz osamnaestog veka koja se bavi vampirima na našim prostorima, ispričane su priče Arnauta Pavla i Petra Blagojevića, ima onoliko srpskog folklora koliko možete očekivati od Tešića (što će reći dosta, i to dobro uklopljenog), tu su i intrige na bečkom dvoru sa sve misterioznom princezom, biblijski motivi, lovci na vampire (jedan vampirović i jedan bivši hajduk), i sve to zajedno je i više nego solidno.

Dakle, čitajte.

Minhen i druge priče, Predrag Milojević. Zbirka prilično gorkih priča sa nesrećnim (i, tu i tamo, grotesknim) likovima koji bi svi nešto hteli, al' im ne ide, pa su i dalje nesrećni (i, tu i tamo, groteskni).

Nije moja šolja čaja, no, ovakva proza ima svoju publiku.













Tajne priče, Mirjana Novaković. E, to već jeste moja šolja čaja. Sedam priča u dva segmenta (Tajne priče i Dunavski apokrifi). Beogradske misterije, eksperimentisanje (i kao radnja i kao postupak), devedesete, krimić, naučna fantastika, misticizam (u kombinaciji sa sasvim logičnim i razumnim objašnjenjem), daleka prošlost, moguća budućnost, poigravanje sa svim i svačim... Dunavski apokrifi su me uvukli više nego Tajne priče, ali sam uživala u svemu.

Još jedna preporuka za čitanje.









Plodovi na vetru, Trejsi Ševalije. I dalje mi je Devojka sa bisernom minđušom najbolje delo Trejsi Ševalije, ali su mi i Plodovi na vetru vrlo dobri. Izgleda da je autorka odustala od imitiranja Devojke sa bisernom minđušom, ili je konačno dobila inspiraciju da napiše drugačiju priču. Priča je mučna i surova

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER




(jao, jadna ta deca uz onakve roditelje, a onda u jednom trenutku shvatite da je najmlađi sin imao samo devet godina kad je pobegao od kuće i krenuo da rmbači gde je stigao), ali dobar deo te surovosti otkrivate tek kasnije, pa vas ne spreči da pročitate knjigu, sem ako se usput ne zaglavite u močvarnom blatištu kao nesrećnici iz romana.

KRAJ SPOJLERA

KRAJ SPOJLERA

KREAJ SPOJLERA

KRAJ SPOJLERA

KRAJ SPOJLERA

Ko je zaljubljenik u drveće, ima dosta i o tome. Jabuke, sekvoje, mamutovci, raznorazno bilje... Vidi se da se autorka potrudila da istraži, a nije udavila onim što je pročitala i naučila (ne znam da li je to do uredničke ruke ili sama autorka ima osećaj za meru, no, šta god da je u pitanju, naučite i vi ponešto, čitate o likovima koji se time bave puni entuzijazma, a ne udavi vas biljčicama i biljketinama).

Maladi i druge priče, Andžej Sapkovski.

Ovo valja! Dve priče o mačkama (ura!) jer Sapkovski obožava mačke (super lik, stvarno), jedna priča koja kreće lavkraftovski da bi prešla u nešto drugo, jedan SF u kome Sapkovski saopštava šta misli o novokomponovanom patriotizmu i novokomponovanom vraćanju korenima (pa još za pare) i tu ubaci i mutiranu dečicu (rođenu nakon Černobila), jedna priča sa vešticama (u kojoj Sapkovski saopštava šta bi bilo lepo da se desi svima koji proganjaju i mrcvare slabije i to zato što im se može; uzgred, slično saopštava i u jednoj priči o mačkama), kratka priča koja nije fantastika, priča o tome šta se dešava sa onima koji imaju sporedne uloge ili samo statiraju u legendama, i priča koja možda ima veze sa ciklusom o Vešcu (meni lično najslabija u zbirci).

Šarolike priče, sveukupno solidno. I ima mačaka!

Sapkovskom priče definitnvo daleko bolje leže nego romani.

I, to bi bilo to. Naravno, i u 2017. će biti pročitanih knjiga, godina tek što je počela.

No comments:

Post a Comment