Tuesday 22 November 2016

Pročitano u oktobru 2016. godine, deo drugi

Kao što rekoh, još 6 knjiga.

Sve doneto sa Sajma knjiga ove godine, i friško pročitano.

Poljubac princeze Ildiko, Miloš Petković. Drugi deo trilogije Legenda o sedam mačeva. Traganje za još jednim mačem, ekipa iz Tajne stare vodenice dobija novog člana, stvari se zahuktavaju... Kao i u slučaju Tajne stare vodenice, ja nisam ciljna publika za ovakvu knjigu, no, da sam u mlađim razredima osnovne, prilikom čitanja bi svaki čas bilo: Vidi, Šerlok Holms!, Vidi, Fileas Fog!, Vidi, Tolkin!, Vidi... Shvatate već. To bi mi bile knjige koje progutam, a onda se ponovo vratim čitanju Tolkina, Dojla, Dime, Verna... Plus bih prekopavala biblioteku u potrazi za knjigama i informacijama za koje bibliotekarka smatra da su neprimerene za moj uzrast (sumnjam da bi bibliotekarka dopustila, recimo, devetogodišnjem detetu da istražuje podatke o grofici Batori). Naravno, rekla bih da to traži moja mama.





Teslin vremeplov, Miloš Petković. Treći deo trilogije Legenda o sedam mačeva. Nove avanture, misija se teškom mukom okončava, plus na kraju dobijate bonus priču koja je pokrenula celu trilogiju (prvobitno je objavljena u zbirci Nešto diše u mojoj torti 2, a kao bonus uz bonus, upadljivo je i koliko je autor napredovao između priče i trilogije). Ono što sam rekla za Poljubac princeze Ildiko važi i za Teslin vremeplov: nije za mene, ne u ovim godinama (u mlađim razredima osnovne bih je progutala), al' ima za koga jeste (za dosta ljudi, sudeći po popularnosti). Pa, ko voli avanture sa likovima iz popularne kulture, uz dodatak značajnih likova iz srpske istorije, nek' uživa!







Ravijojla - Veliko proročanstvo, Petar Rogač i Jovana Ristić. Poigravanje narodnim pesmama i slovenskom mitologijom, uz uvek zanimljive pokušaje da se dođe do objašnjenja zbog čega se neko u narodnoj pesmi ponaša tako kako se ponaša (pretpostavljam da svi pamtimo da tu nije bilo baš mnogo logike), i da se pronikne u prilično čudne međuljudske odnose. Plus smena stare vere i hrišćanstva. Plus bića koja su plod mašte autorskog dvojca.

Bilo bi mi zanimljivo da vidim Ravijojlu kao malo aktivniju, al' kapiram da to nije bilo izvodljivo u romanu u kojem je ona (sem na samom kraju) beba.







Amras, Tomas Bernhard. Upozorenje: Amras je drugačiji od ostalih Bernhardovih dela (popriličan broj) koje sam imala priliku da čitam. U ostalim delima dominira mizantropija; ima je i ovde, i to dosta, ali je ipak u prvom planu

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER

nesrećni protagonista kome su se prvo ubili roditelji (on i brat pritom nisu uspeli, a pokušali su i oni), pa onda i brat.

KRAJ SPOJLERA

KRAJ SPOJLERA

KRAJ SPOJLERA

KRAJ SPOJLERA

KRAJ SPOJLERA

Mizantropija ovde ustupa mesto ličnoj tragediji, i opštem nesnalaženju u svetu i u životu. Nema patetike (ipak je ovo Bernhard), al' nema ni one još malo pa vesele gunđavosti.

Divljak, Dejvid Almond i Dejv Mekin. Još jedna divna knjiga za decu (zapravo, nešto između knjige i grafičke novele) u izdanju Orfelina. Teške i bolne teme, al' prilagođeno mlađoj publici (bez tretiranja publike kao debila! Čitaoci su tretirani kao mlade, inteligentne osobe), i bez trunke patetike. I divno je. I sa divnim ilustracijama. Čitajte.













Golem, Isak Baševis Singer. Priča o golemu, od strane autora čijem kulturnom nasleđu golem pripada, i namenjena mlađoj publici. Razvijeno na vrlo interesantan način (ok, on je napravio golema, i to im je pomoglo, al' šta se dalje dešava sa golemom ako ga ne vratiš glini nakon što je obavio ono zbog čega je načinjen?). Plus još dve priče namenjene mlađoj publici, a sve zarad pouke o ozbiljnim stvarima, al' na zabavan način.









Kad dođe red na pročitano u novembru, očekujte opet dva posta (biće 7 ili više knjiga).

No comments:

Post a Comment