Friday 24 June 2016

Pročitano u maju 2016. godine, deo drugi

Dve knjige.

Kosingas - Kroz oganj i vodu - Prvi deo, Aleksandar Tešić.

Priča se nastavlja tamo gde su se obe prethodne trilogije završile, to jest, nakon Kosovskog boja, i prati šta se dalje dešavalo sa monahom Gavrilom (kroz to, naravno, i šta se dešava sa Srbijom i gomilom drugih likova). Gavrilo više nije kosingas, i nije siguran kako da izađe na kraj s tim; pokušava da savetuje Milicu kao što je obećao Lazaru, pokušava da izađe na kraj sa svakojakim karakondžulama (ljudskim i neljudskim), pokušava da pomaže narodu, i svakako da mu delom i uspeva, ali... Vilinske staze se više ne otvaraju pred njim, tajne puteve ne nalazi, i postavlja se pitanje da li je Gavrilo zagrizao daleko više nego što sad, kad više nije kosingas, može da sažvaće, i hoće li upravo on izazvati tešku nesreću (ili nesreće) time što i dalje pokušava nešto za šta više, možda, nije. A opet, šta mu drugo preostaje, i da li bi napravio još gore kad bi se samo povukao?

Teška dilema, i kao takva veoma zahvalna za književnu obradu.

Šesta straža, Sergej Lukjanjenko.

Od ovoga sam očekivala da će biti ceđenje suve drenovine, al' 'ajde, ako sam pročitala sve prethodne knjige, da pročitam i ovu. Ispalo je podnošljivo pitko i, za divno čudo, izgleda da je ovom knjigom stavljena tačka na serijal; sa druge strane, moguće bi bilo i nastaviti, samo što bi što-šta bilo drugačije.

Ništa se suštinski novo ne otkriva, za sistem koji je u najboljem slučaju bio klimav ispostavlja se da ga niko više ne želi, i na celu priču se stavlja tačka.

Ako ste pročitali prethodnih pet knjiga, vredi pročitati i ovu. Ako ne, onda ništa.

No comments:

Post a Comment