Friday 19 October 2012

Pročitano u septembru 2012., deo treći

Stigosmo i do preostalih knjiga koje sam pročitala u septembru ove godine. Proizvoljnim redosledom, evo ih.


Satanoarheolažljivogenijlanoalkohopakleni Napitak želja, Mihael Ende. Krupnim slovima Napitak želja, pošto bi bilo malko nezgodno u knjižari tražiti satanoarheolažkakolionobeše... Slatka knjiga za decu, može i onu toliko malu da im još uvek čitate knjige. Mačak i gavran u misiji spasavanja sveta. Gavran namćor i ptica zloslutnica, mačak optimista i idealista i ne preterano bistar, a protiv zlog čarobnjaka i njegove tetke, zle veštice, koji moraju da ispune godišnju kvotu zlih dela, ili jao njima. Duhovito, simpatično, gotivno, moguće da bi bilo gotivno i odraslima i deci.






Legende o nestanku, Mirjana Detelić. Nastavak-proširenje knjige Dorkasi. Dorkasi su meni bili sjajna knjiga, i nisam imala želju ni za nastavkom ni za proširenjem, tako da možete uzeti s rezervom što su mi se sami Dorkasi dopali više od proširenja; ko želi da sazna šta je dalje bilo s dorkasima i kako se cela stvar okončala, a nešto novo počelo, sad ima priliku za to.





 Beauty, Lorel Hamilton. Nije u pitanju knjiga, nego priča; umesto da, kao normalni pisci, takvu priču postavi za dž na blog, Hamiltonka je prodaje za 4$ or something. Prvo ide sama priča, gde čitamo o tome kako je Hamiltonka, pardon, Anita Blejk zapravo jako lepa iako je i dalje nesigurna u samu sebe, pa imamo detaljno opisanu scenu seksa između nje, Žan-Kloda i Ašera, i to je cela priča. Onda ide početak sledećeg romana o Aniti Blejk, Kiss the Dead, gde se Anita po ko zna koji put nađe u situaciji da tokom policijskog posla bude obučena kao hooker on the corner. Sad, kao ideja to može da bude zabavno - i jeste bilo zabavno kad se prvi put desilo, pre nekih 8-9 knjiga, ona se skocka za dejt, pa iskrsne hitan slučaj i ona se na visokim štiklama i u miniću lomata po nekakvim rupama i ima popriličan problem da ostale policajce ubedi da ona tu vrši policijski posao, da nije uhapšena zbog prostitucije or something; ali, kao što rekoh, to je bilo zabavno pre 8-9 knjiga, u međuvremenu se izlizalo kao fora.
I eto, sve to dobijete za tričavih 4 dolara.


Better Together, Šila O'Flanagan. Knjiga koju sam dobila za prevod. Chick-lit - i to chick-lit koji mi se dopao. Odrasle osobe koje, naravno, imaju problema (o čemu bi pa inače bila knjiga?), ali se pritom ponašaju kao odrasle osobe, ne kao histerične tinejdžerke; žene koje nisu baš vitke kao vile (ne, nisu ni debele), ali im nije jedina misao koliko su kalorija unele ni kako da smršaju, imaju i ozbiljnijih problema u životu; imaju ljubavnih problema, ali imaju i posao (ili pokušavaju da ga nađu), i to posao do kojeg im je stalo, ne vrti im se svaka misao ili oko frajera ili oko mršavljenja. Gubitak posla (izrazito aktuelna tema) i pokušaji da se nađe novi, neverstvo (ali, nakon 25 godina braka, tu su i dalje emocije, tu je i navika, stvari ne mogu samo tako da se preseku, a opet, nije ni prihvatljiva ideja praštanja jer su muškarci eto takvi...), uticaj interneta i današnjih medija na svakodnevni život, likovi koji imaju mobilne telefone i redovno ih koriste (umesto da upadaju u probleme koji bi se mogli rešiti jednim telefonskim pozivom, ali eto, u današnje doba i u zemljama u kojima bi osoba kao oni sasvim sigurno imala mobilni oni ga nemaju niti ga bilo ko u knjizi koristi)... Fina knjiga, moguće da ću potražiti nešto od iste autorke, nevezano za prevođenje.

I eto, to bi bio septembar. U oktobru će definitivno biti manje pročitanog - treba prevesti debeljuškastu knjigu, a tu je i Sajam. No, zato uskoro sledi priča o sajamskom ulovu - so stay tuned!

No comments:

Post a Comment