Thursday 4 April 2019

Pročitano u martu 2019. godine, deo prvi

Ukupno 6 knjiga, u ovom postu 4 strane, u sledećem 2 domaće.

Knjiga Praha I - Divlja lepotica, Filip Pulman. Sećate se Lajre iz Severne svetlosti i ostatka trilogije Njegova mračna tkanja, ili, ako ste samo gledali film, iz filma Zlatni kompas? E, ovo je isti svet, samo ranije, dok je Lajra bila beba, gomila skotova sa mračnim pobudama pokušava da je se dočepa, a dečko iz krčme i devojka iz kuhinje te iste krčme daju sve od sebe da je spasu, prosto jer je u pitanju beba u nevolji, i neki tamo hoće da povrede bebu. Fini klinci. Ne savršeni, ali stvarno dobri. Ima i nekih dobrih odraslih, mada su oni uglavnom mutniji i skloniji prihvatanju nužnog zla (recimo, dovođenju sposobnog agenta koji bi mogao da pomogne u akciji spasavanja bebe Lajre, a sad, što ima izvesnu sklonost prema maloletnim dečacima, e, pa, šta da se radi...). I dobra je knjiga, uzbudljiva, vuče vas dalje (sem kad uspori pa vas nervira što je usporila).




Pripovesti Barda Bidla, Dž. K. Rouling. Meni najbolja iz Hogvortske biblioteke, i, nevezano za svet Harija Potera, skroz gotivna knjiga. Nekoliko kratkih priča, sve ovako ili onako poučne (bez smaranja), uz zabavne komentare. Mnogo zgodna knjiga ako samo hoćete da se opustite i da nešto pročitate na brzaka.













Fantastične zveri i gde ih naći, Dž. K. Rouling. Ne, nije scenario za istoimeni film, nego bestiary koji je za isti bio inspiracija. Simpatični opisi izmišljenih fantazijskih stvorenja. Još jedna gotivna knjiga za brzinsko čitanje (ili, naravno, ako ste fan Roulingove, i želite sve njeno da pročitate).














Kvidič kroz vekove, Dž. K. Rouling. Meni najmanje zanimljiva iz Hogvortske biblioteke. Verovatno super ako vam je kvidič bio omiljeni deo knjiga i filmova o Hariju Poteru, ili ako ste fan svega što Roulingova napiše; onda ćete sa uživanjem čitati anegdote o tome kako je nastao kvidič i kako se razvijao do današnjeg oblika.

No comments:

Post a Comment