Thursday 5 July 2018

Pročitano u junu 2018. godine, deo prvi

Krećemo sa 3 knjige i dva stripa (zapravo, dva toma jednog stripa).

Poseidonia, Aleksandar Žiljak. Avanture dve provalnice na kraju malko drugačijeg devetnaestog veka, stimpank okruženje, spasavanje sveta od prethodnika nacista, lezbejski (i ne samo lezbejski, dve glavne junakinje su biseksualke) seks u velikim količinama, sve će se rešiti na najvećem brodu ikada napravljenom (Poseidonia iz naslova)... Ukratko, gomila ludih avantura na egzotičnim lokacijama, plus seksi junakinje, pa ako je to "vaša šolja čaja", uživajte!





Opako + Božansko, Vol. 1: Faustovski čin, Kiron Gilen. Ovaj strip je zapravo za publiku koja je poprilično mlađa od mene (12 bogova se na svakih 90 godina reinkarnira u telima tinejdžera, postaju zvezde, mogu da izvedu sve i svašta, inspirišu mase, oduševljavaju ih, i umru u roku od 2 godine; jedna tinejdžerka sanja da i sama postane jedna od njih), ali me to nimalo nije sprečilo da uživam. Dobar crtež, divni likovi (istovremeno i bogovi i zbunjena deca, što se po ponašanju i te kako vidi), sve vreme 'oćete da vidite kako će se sve to razviti, vežete se za likove, a onda... Da ne spojlujem, čitajte.









Opako + Božansko, Vol. 2: Fandemonijum, Kiron Gilen. Nakon depresivne pauze, stvari se zahuktavaju, tinejdžerka se i dalje nada da će ispasti da i ona pripada panteonu, a onda... I opet, da ne spojlujem, čitajte.

I slobodno pucketajte prstima dok čekate nastavak, nećete biti jedini.

Čekam nastavak.









Glas u noći, Vilijam Houp Hodžson. Horor na moru (autor je godinama plovio svetom), okultni detektiv Karnaki koji rešava čudne slučajeve, sličnosti sa Lavkraftom (a nije bilo prepisivanja)... Meni je bilo interesantno da uočavam sličnosti sa Lavkraftom, a od izbora priča, bolje su mi legle one o Karnakiju nego morske. No, to sam ja, nekom drugom bi se dopalo nešto drugo. U svakom slučaju, bitan pisac, pa vredi pročitati ako volite horor knjige/priče.











The Rift, Nina Alan. Vrlo interesantan roman o jazu koji postoji čak i između osoba za koje biste očekivali da budu bliske, i o tome šta će različiti ljudi odabrati u određenoj situaciji.

Priča o nestanku starije sestre, tome kako je taj nestanak uticao na kompletnu porodicu (oca, majku, mlađu sestru), ponovnom pojavljivanju starije sestre dvadeset godina kasnije, šta je s njom bilo u međuvremenu, reakcijama na ponovno pojavljivanje, i izboru koji se nađe pred vama kad neke stvari jednostavno ne možete da saznate.

Konačnog razrešenja misterije nema. Dobijate nekoliko mogućih odgovora, pa sami birate, uglavnom više u skladu sa sklonostima/željama/potrebama nego vođeni logikom.

Ima li fantastike? Pa, ima, ako nije metafora, a niste sigurni da li je metafora ili ne. Moglo je da funkcioniše i bez fantastike, mada, opet, elementi fantastike čine neke izbore težim.

Vredi li čitanja, nevezano za dve dobijene nagrade? Vredi, ako vas ne izluđuju knjige u kojima vam se ne pruže svi odgovori. Meni je vredelo.

No comments:

Post a Comment