Tuesday 1 November 2016

Pročitano u oktobru 2016. godine, deo prvi

Ukupno 11 knjiga, verovali ili ne. Kratkih. Pa da krenemo.

Ogilvy on Advertising, David Ogilvy. Kao što ste možda naslutili, Dejvid Ogilvi o reklamama i svom iskustvu u stvaranju istih: kako se pišu efikasne reklame (ako hoćete nagrade, možete od njih da pravite zakukuljeno zamumuljena umetnička dela, inače treba da budu jasne), sa sve detaljima koji font da upotrebite u štampi (serif), da li je bolje crno na belo ili belo na crno (ovo prvo, lakše se čita), i da li slike slatkih štenaca ili polugolih žena pomažu u prodaji proizvoda (samo ako imaju nekakve veze sa proizvodom), pa primeri, pa anegdote, pa dodatna literatura... I sve to iznenađujuće pitko. Vrlo korisno ako vas tema iz nekog razloga zanima, slagali se sa njegovim mišljenjem ili ne.







Elephant Vice, Chris Meekings. Bizarro novela (dobila je na poklon zbog ove priče), Vinsent Van Gog (da, slikar) i Ganeša (da, božanstvo) kao policajci i (nevoljni) partneri koji rešavaju uvrnut slučaj u mestu zvanom Maybe Beach. Svaka sličnost sa serijom Miami Vice je namerna, s tim što je ovo bizarro, pa se dešava gomila uvrnutih stvari, a ako vas ne mrzi nego proveravate šta nešto znači, usput se obrazujete i o mantrama upućenim Ganeši. Vrlo zabavno, i više od toga.











Hari Poter i ukleto dete, Džon Tifani, Džek Torn, Dž. K. Rouling. Nekima je ovo išlo na nerve, nekima smeta što nije roman nego drama (ili pozorišna drama, ako insistirate na jasnoći; termin "scenario za predstavu", koliko je meni poznato, ne postoji), pa, to što je u pitanju drama meni ne smeta nimalo (nazovite to profesionalnom deformacijom), a ništa me nije ni iznerviralo. Da, ima rupa u zapletu, ne, nije savršenstvo bez mane, ne, nije ni morala da nastavlja priču, al' meni je, ukupno uzev, bilo okej.











Razgovor o kraju vremena, Umberto Eko. Razgovori sa Umbertom Ekom na temu apokalipse, kataklizmi, kraju veka (dvadesetog i još nekih), histerije pred kraj milenijuma... I šta je stvarno zabrinjavajuće, a šta je veštački izazvana masovna histerija. Kratko i efektno.














Crush It!: Why Now Is the Time to Cash In on Your Passion, Gary Vaynerchuk. Ukratko, zašto je danas lakše nego ikad (i košta znatno manje) da živite od onog što volite (zbog interneta i društvenih mreža), i kako to da izvedete. Hint: ovo "lakše nego ikad" ne znači da je lako, naprotiv; ima da lipšete od posla, i ništa se neće desiti preko noći. Ali je izvodljivo, kaže autor, ako ste spremni da lipsavate od posla (a, ako se bavite onim što zaista želite, onda ne bi trebalo da vam to lipsavanje bude previše mrsko).

Pošto je knjiga objavljena 2009. godine, ponešto je zastarelo, ali su principi ostali isti. Redovno (1) stvaraj ono u čemu si dobar (manji deo posla) i redovno (2) komuniciraj (komuniciraj, ne spamuj!) svuda po internetu (forumi, društvene mreže, blogovi, raznorazni kanali), pričaj o onome što voliš, i pomaži ljudima (sve to zajedno je znatno veći posao od stvaranja), ne odustaj, i uspećeš.

Korisna knjiga, u smislu da je vredi pročitati, pa probrati šta biste odatle mogli da primenite (i onda probrano prilagodite sebi; svaka čast autoru što je u stanju da svakog dana ustaje u pet ujutru i na spavanje ide u ponoć ili kasnije, neki od nas bi završili u bolnici da to probaju).

Elem, toliko za danas; o preostalih 6 knjiga u sledećem postu.

No comments:

Post a Comment