Tuesday 1 August 2017

Pročitano u julu 2017. godine, deo prvi

8 knjiga, kaže Goodreads. Da počnemo sa 4.

26 - Antologija savremene japanske priče, grupa autora (21 pisac, da budemo precizniji). 26 priča, 21 autor, i, manje-više, ko je ko u savremenoj japanskoj književnosti. Joko Ogava, Nacuo Kirino, Haruki Murakami, Rju Murakami, i gomila drugih, na 520 strana. Valja, al' ako ste čitali prethodne Tanesijeve antologije, to već znate.













Severozapad, Zejdi Smit. Sudeći po komentarima, knjiga definitivno nije za svakog; ja sam uživala. Nekoliko ljudi, svi iz istog (sirotinjskog) dela Londona, svako, na svoj način, pokušava da umakne odatle (fizički, mentalitetom...), ne ide nikom. Snovi, želje, različiti ciljevi, različiti narativni metodi, u suštini sasvim obični životi sa sasvim običnim težnjama ('oće decu, neće decu, 'oće prestižan položaj, ne zanima se toliko za prestiž, valja svakojaku robu (uključujući i drogu) a bio je sladak dečko, preživljavanje, nezadovoljstvo...), a vuče na čitanje samo tako.









Praznik zveri - Grehovi alijanse, Zoran Petrović. Isti svet kao i Praznik zveri - Žeteoci, al' je ujedno i nastavak i ide daleko dalje u prošlost, objašnjavajući gomilu stvari iz prvog dela, i ubacujući nova izmišljena bića. Ako niste čitali prvi deo, možete da čitate drugi (ima, što bi se reklo, početak, sredinu, i kraj), al' će vam neke stvari biti znatno jasnije ako krenete redom.

Za prvi deo nisam znala šta da očekujem, a dobila sam iznenađujuće dobar triler (plus fantastiku i horor). Ovde sam pretpostavljala šta da očekujem, triler je i dalje dobar, a i fantastika mi bolje funkcioniše.

Pa eto. Krenite redom, i terajte dalje, sve dok pisac piše (i objavljuje).






Veliki bog Pan, Artur Maken. Knjiga moćno izgleda, ilustracije su sve bolje i bolje kako nova izdanja izlaze u ediciji, a ni sadržaj ne zaostaje. Bilo da vas interesuje pisac koji je upadljivo uticao na Lavkrafta, bilo da vam se čitaju odlične priče strave, bilo da samo želite da blenete u knjigu i divite se kako dobro izgleda, sve ćete to i da dobijete. Plus vrlo informativan pogovor. Jeza (i užas) susreta sa onostranim, posledice pomenutih susreta, istraživanje onoga što ne bi trebalo čačkati... Znate već kako to izgleda, a ovde je u najboljem izdanju.

Uživajte.

No comments:

Post a Comment