Tuesday 2 May 2017

Pročitano u aprilu 2017. godine, deo treći, plus najava

Još 4 knjige, plus 1 Znak Sagite. Plus najava za 8. maj.

Kako se plaše deca, Tamara Lujak. Gomila narodnih bajki iz celog sveta. Bajke o čudovištima, o strašnim stvarima, o strašnim ljudima... Ukratko, bajke. One narodne, koje nikad nisu bile zašećerene ni ublažene, i preko kojih su deca učena o normama sveta u kome žive, a, po potrebi, i terana na poslušnost. Jer se gadne stvari dese čak i dobrima, a ako ne radiš šta treba, kazna će te svakako sustići.

466 strana svega toga.










Šest vrana, Li Bardugo. Ajajoj, ovo je cakano. Omladinska fantastika. Njih šestoro kriminalaca na nemogućem zadatku, on emotivno nedostupan ali se ipak zaljubljuje u nju, samo to ne može sebi da prizna, ona se zaljubljuje u njega, ali je on emotivno nedostupan jer je bio povređen u prošlosti... Ona se pentra unaokolo poput pauka i po potrebi kolje protivnike koji bi njih da pobiju. Sjajan strelac koji ne može da se suzdrži od kockanja i zato prihvata posao, jer gomila para. Ratnik/verski fanatik koji se zaljubi u "vešticu" koju je prethodno zarobio. "Veštica" se zaljubi u njega, jer on ipak nije tako loš, samo je u zabludi. Nesrećni klinac koji ima probleme sa ocem.

I sve tako. Uz dosta međusobnog prepucavanja.

A onda im vidite godine: recimo, ovo devojče koje reže grkljane kao dobar dan ima 16 ili 17, a nakon što je dopala ropstva, dve godine je provela prisilno radeći u javnoj kući, pa joj je draže da kolje. Tip u koga je zaljubljena je malo stariji od nje. Ostali iz družine su takođe tu negde po godinama, najstariji ima možda dvadesetak.

I svi pokušavaju da prežive i postignu nešto u svetu koji bi da ih iskoristi, iscedi, izmrcvari, i ostavi da krepaju. Al' oni ne prestaju da se batrgaju.

Grupa očajnih klinaca koji pokušavaju da stvore sebi mesto pod suncem, a možda i da malo poprave svet u kome svi žive. A to im nije dozvoljeno. Zvuči poznato?

Naizgled lagana literatura koja je više nego što se čini na prvi pogled. A ima i nastavak (jedan nastavak, ne milion), Nakaradno kraljevstvo. Na spisku je za čitanje.

Planine Parnasa, Česlav Miloš. Glavna nevolja sa ovom knjigom je što piše da je u pitanju roman, pa se ljudi zeznu. A nije roman nego su fragmenti istog, plus piščevo obrazloženje zašto ne namerava da ga napiše, plus neke beleške, plus beleške izdavača.

Ako proučavate Miloševo delo, ovo je svakako zanimljivo.

Ali nije roman.











Regia Fantastica 2, uredio Tihomir Jovanović. Antologija posvećena Herbertu Džordžu Velsu, pa su i sve priče u njoj inspirisane njegovim delom (ne primeti se baš uvek). Plus Velsova priča, plus Velsova razmišljanja, plus esej o Velsu... Svašta nešto.

Meni je najbolje legla priča Milene Benini Mračni hodnici vremena, no, ima ovde za svakog ponešto. Pa uživajte.











Znak Sagite 21, uredio Boban Knežević. Priče domaćih autora (meni najbolje legla Uvijek nedeljom Veronike Santo), Rej Bredberi (priča, eseji o njemu i njegovom delu), pa gomila zanimljivih tekstova o, pa, fantastici u svim medijima (književnost, filmovi, stripovi), domaćoj i stranoj. Plus konvencije. Plus nagrade. Plus dosta toga.

Ukratko, gomila zanimljivosti na jednom mestu.











To bi bilo to što se tiče pročitanog u aprilu. A ako vas zanima Sokolar Vladimira Lazovića (a treba da vas zanima ukoliko se iole interesujete za fantastiku na ovim prostorima, kao i ako želite da popunite rupe u poznavanju iste), dođite u ponedeljak (8. maj, 19:00, Tribinska sala Doma Omladine), i imaćete prilike da nabavite sjajnu knjigu, i da čujete kako je to nekad izgledalo, šta se radilo, šta je uspevalo, kako smo krenuli pa stigli tu gde smo sada... Dođite na druženje sa fantastikom.

No comments:

Post a Comment