Monday 13 March 2017

Pročitano u februaru 2017. godine, deo prvi (plus podsećanje)

9 knjiga ukupno, u ovom postu 4 zbirke priča.

Odvratna sreća, Giljermo Martines. Možda nije bila dobra ideja zbirku početi pričom Veliki pakao, jer su očekivanja nakon nje žestoka. Ne kažem da su ostale priče u zbirci loše, naprotiv; uvrnuto, bizarno, otkačeno, ponešto fantastike, sve je to zanimljivo, ali nakon prve priče... Veliki pakao počinje gotovo trivijalno, limunadicom i pričom o mogućem neverstvu u malom mistu, pa pitanjem da li je zbog neverstva došlo i do dvostrukog ubistva, da bi se otkrilo... Neću da spojlujem, čitajte. A onda pročitajte i ostale priče, žaleći što nisu kao Veliki pakao.








Fantastične priče, Leopoldo Lugones. Uh. Čovek se očigledno interesovao za sve i svašta, menjao stavove, pisao o svemu i svačemu, i taj šareniš od priča (starinska strava, nauka na nivou "životinjskog magnetizma", biblijski motivi, egipatske misterije, okultno, ezoterija, uvrnute priče...) je mogao da bude jako zanimljiv. Al' nije, jer je sve nekako na nivou fore, i to ne naročito dobre, a plus je još i zastarelo. Ovo može da bude zanimljivo za proučavanje (ko je uticao na autora, na koga je kasnije uticao autor), al' da je uživancija za čitanje, nije.










Divno nebesko telo i druge priče, Šinići Hoši. U suštini, i ovo je zastarelo, i dobar deo priča je na nivou fore. Međutim, fore su daleko bolje, ima više duha, inteligentnije je (i to poprilično), a tu je i faktor nostalgije. Naime, dok sam čitala zbirku, baš me je podsetila na Politikin Zabavnik tamo negde iz vremena osnovne škole, a onda vidim u pogovoru da Hošijeve priče i jesu u to vreme bile objavljivane u Politikinom Zabavniku. Zbirku od 30 priča sam pročitala u roku od jednog dana, i baš je nekako bilo gotivno.










Priče tvog života, Ted Ćang. Ovo je... S jedne strane, uživala sam. Knjiga baš onako fino natera mozak da se uključi, plus nema loše napisane priče. Sve je onako sjajno ispripovedano, i pratite vi, recimo, graditelje Vavilonske kule u njihovom pohodu, hoće li uspeti, ili neće, i šta će tu biti... A onda dođe objašnjenje kakvo ste već videli pre jedno dve decenije, ako ne i ranije. Samo je ovo bolje napisano. Ili, pratite priču matematičarke koja otkrije da neke osnovne postavke jednostavno nisu tačne, a onda se ta priča u jednom trenutku prekine, i to je to. Zanimljivi i majstorski ispripovedani misaoni eksperimenti, ali je pitanje koliko će vas ova ili ona tema zainteresovati, i koliko je u konkretnoj priči pisac otišao u dubinu.

Ukupno uzev, dve priče su mi se zaista dopale. Jedna je Priča tvog života, zbog heptapoda i veze između njihovog jezika i načina doživljavanja vremenskog toka, a druga je Pakao je odsustvo boga jer je to predivan crnjak na nivou onoga

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER

SPOJLER

kako je Vinston Smit zavoleo Velikog Brata. Što je, u suštini, opet nivo fore, ali sjajno ispričane, i vrlo pogane fore.

KRAJ SPOJLERA

KRAJ SPOJLERA

KRAJ SPOJLERA

KRAJ SPOJLERA

KRAJ SPOJLERA

KRAJ SPOJLERA

Današnji post završavam najavom za večeras: u 19h u Domu Omladine, Tribinska sala, biće promocija trilogije Virovi Mine Todorović. Vir svetova! Gamiž! Magma! Dođite! Najavljeni su hešvit (možda), kuglice od lešnika i/ili kestena, kao i dolazak jednog Mihajla. Dobrodošli su i kafelini (a i posetioci promocije). Dođite!

No comments:

Post a Comment