Tuesday 17 May 2016

Pročitano u maju 2016. godine, deo prvi

Znam, znam, maj još nije prošao. No, prema evidenciji Goodreadsa, za sada sam u maju pročitala 4 knjige, pa reko', bolje da ovo pišem na vreme.

25 - Antologija savremene japanske priče, Grupa autora. 25 priča 20 autora i autorki, razni žanrovi, ne uvek ono što bismo mi nazvali pričom, nešto uvrnuto, nešto manje uvrnuto, sve zanimljivo na svoj način. Pa onda upamtite autore koji su vam se dopali, i potražite još ponešto od njih.














Dnevnik 1912-1913, Geza Čat. Beleške čoveka kome morfijum (i ne samo morfijum) polako, ali vrlo sigurno nagriza um. Svakakve dogodovštine mladog banjskog lekara, spopadanje pacijentkinja i osoblja, ne uvek uz njihov pristanak, a zapravo, s obzirom na njegovo stanje, ne znate šta se tu zaista desilo, ni da li se uopšte desilo (osim što mu mozak manje-više trune).













Anomalija: izabrane priče fantastike, knjiga #2. 17 priča, isto toliko autora, vrlo raznoliko, ako volite fantastiku, sigurno ćete naći bar nešto što vam se dopada. Ova Anomalija mi je bolja od prethodne (ako, i treba!), nasmejao me je Petrikov humor u priči Vreme/novac, a najviše mi je legao (lične preference, zaista) Hromi pastir Mihajla Vitezovića.













Biblioteka duša (treći roman o čudnovatoj deci gospođice Peregrin), Ransom Rigs. Upečatljive fotografije, nemoguće situacije, povremeno nepotrebno meandriranje, poneko problematično rešenje (okej, lepo je to, ali...), sve u svemu, lep kraj trilogije. Autor i dalje ne tretira čitaoce kao idiote, i ne pokušava da zabašuri nezgodna pitanja koja se nametnu, nego prvo pokaže da ih je svestan (odnosno, da ni likovi nisu idioti), a onda da bar nekakav odgovor. Bez obzira na izvesne probleme, nakon što prođe neko vreme od čitanja, u sećanju znatno više ostaju upečatljive scene i fotografije nego ne-baš-najsrećnije-osmišljena rešenja.

No comments:

Post a Comment