Friday 26 August 2011

Čitanje kolega & Zona sumraka inspirišu

Biće Tihana, kaže.



Bila je jedna epizoda Zone sumraka, slabo je se sećam, ali se sećam petogodišnjaka koga njegova pokojna baka pokušava da povede sa sobom.

Mnogo, mnogo kasnije, usledio je poziv Gorana Skrobonje da se šalju priče sa elementima fantastike za antologiju o televiziji, koja je kasnije nazvana Beli šum. Sećam se da smo Spomenka Pululu i ja sedele i jedna drugoj pričale o idejama koje imamo za priču o televiziji; njoj je objavljena priča Danilo, a meni Šta sve možeš s lešom kad se dosađuješ.

Iz nekog razloga, Tijana, Tihana... je počelo da mi odjekuje u glavi.

I nastala je ova priča.


Tijana, Tihana


Tijana, Tihana...

Petogodišnja Tijana se smeška na bakin glas, tako blag i nežan, nimalo nalik na mamin. Voli Tijana mamu, ali mama puno viče, a baka nikad.

Tijana, Tihana...

Mama posebno viče kad Tijana pominje baku. Nemaš ti baku, kaže. Baka je umrla kad je mene rađala, ti je nikad nisi srela.

A Tijana lepo čuje baku kako je zove.

Tijana, Tihana...

Ne ljuti se Tijana na mamu što viče. Zna da je mama ljuta; videla ju je da plače. Plače od kad ih je tata ostavio. Ne zna zašto ih je tata ostavio, ali zna da je tužna. Normalno je da je i mama tužna.

Tu je baka da je uteši nežnim glasom.

Tijana, Tihana...

Tijana je rekla mami da je baka nekad zove Tijana, a nekad Tihana. Mama se tek tad naljutila, baš je puno vikala. Nema nikakve Tihane, rekla je. Trebalo je da budu Tijana i Tihana, bliznakinje, pre nego što je mama rođena. Onda bi imala sestre. Ali je baka tad otišla na abortus. Tijana ne zna šta je abortus, ali pamti svaku reč koju čuje. Shvata da je abortus nešto loše. Nakon nekog vremena, shvata i da zbog tog abortusa nema teta Tijanu i teta Tihanu. Ima samo mamu.

Tijana, Tihana...

Ima i baku, baku koja je doziva. Tijana nekad razmišlja da ode kod bake. Baka ne viče. Mama puno viče. Tijana razume da mama plače i da mamu boli i da zato mama viče, ali ipak. Mama puno viče.

Tijana, Tihana...

A baka bi htela da ona dođe kod nje, baš bi htela. Sama je tamo, kaže. Nema nikog. Tijana i Tihana, sestrice-bliznakinje, otišle su nekud, i sad je sama.

Mama se nešto ućutala. Kaže da im je tata možda ipak nešto ostavio.

Tijana, Tihana...

Tijana je skoro sigurna da će ipak otići kod bake. Mama se ućutala, što je plaši još i više nego vika. A šta god da im je tata ostavio, ona to ne želi. Otišao je i ostavio ih.

Tijana, Tihana...

Mama se smeši, stavlja Tijanine ruke sebi na stomak. Biće Tihana, kaže.

Tijana ipak ostaje sa mamom.

No comments:

Post a Comment