Monday 21 October 2019

Pročitano u oktobru 2019. godine, deo drugi

Još 5 knjiga!

Knjiga o izmišljenim bićima, Horhe Luis Borhes. Borhes o izmišljenim bićima, što mitološkim, što iz književnosti. Preko stotinu bića, dvadesetak ilustracija, Borhesovi komentari... Kao putovanje kroz maštu celog sveta.

Treba li uopšte da kažem da preporučujem knjigu i da treba čitati Borhesa (i inače, ne samo ovo delo)?










Prodavačica, Sajaka Murata. Neobična priča o devojčici, devojci, ženi koja nikako nije uspevala da se uklopi u okruženje, dok se nije našla na mestu prodavačice u mini-marketu. Mada se i tu postavlja pitanje... Ali, to bi već bio spojler. A onda kreću da je gnjave da to nije dovoljno, kad će se uda, kad će decu da dobije, već joj je 36... I ona pokušava, nekako, da smisli kako da ostane uklopljena. Što uopšte nije lako nekome ko gomilu stvari jednostavno ne shvata, i samo želi jasna pravila i da je ostave na miru. Tu je i podjednako neuklopljen muškarac, al' on je lenština i gnjida (nije spojler, jasno je od početka). Može li tu da dođe do koliko-toliko srećnog kraja?




Ravan, Dušan Paučković. Prvenac. Šta se dešava nakon smrti (neki odu negde, al' ne u Nangijalu), i šta uraditi ako je Bog mrtav (da li je zaista mrtav?), i da li ljudi nakon stotina i stotina godina, uz mnogo više znanja i moći, postaju mudriji... Autor pokreće dosta pitanja, na dosta njih i daje odgovore, dok će ostalo da sačeka na nastavke.

Ako tražite domaću fantastiku koja se razlikuje od onoga što inače čitate u domaćoj fantastici, roman Ravan bi mogao da bude dobar izbor.







Spinning Silver, Naomi Novik. Predivna obrada bajke sa sjajnim likovima i kompleksnim negativcima (a vala i pozitivcima, glavna junakinja je lihvarka). Magija, magični dvorac, srebro, zlato, mnogo snega i gladovanja, mnogo hladnoće (i to ne samo zimske), poigravanje svim i svačim... Zima je idealno vreme za čitanje ove knjige, mada bih ja svakako uživala u njoj u bilo koje doba godine. Jedino što mi je išlo na nerve je kad se otkrilo ko je glavni zloća zapravo. Kliše. Stvarno kliše. Al' 'ajde, inače mi je knjiga bila toliko divna da ni to nije moglo da mi pokvari uživanje.






Gorolom, Aleksandar Tešić. Za razliku od ostalih Tešićevih knjiga, ovo nije fantastika, nego istorijsko-avanturistički roman o osveti, sa glavnim likom koga smo upoznali u trilogiji o Milošu Obiliću (što takođe znači da u startu znate, šta god ostalo da se desi, da on neće da pogine). Nimalo lep prikaz srpskog srednjeg veka, uz neke dobre ljude, ali i dosta blata, krvi, iznutrica, bede, mučenja, fore kako da se zaobiđe pravilo po kome hrišćani hrišćane ne mogu da prodaju u roblje, sujeverja i zla koje iz sujeverja može da proizađe... Ako ovde očekujete srećan kraj, niste obratili dovoljno pažnje.





Toliko za danas, Sajam je krenuo, pa znate šta možete ovde na blogu da očekujete (a možda ste dobili i ideju šta da kupite na Sajmu).

No comments:

Post a Comment