Friday 31 December 2010

Fore inspirišu

Svi smo hiljadu puta nailazili na različite fore preko Interneta, kao što je ova sa mačkom koja nalazi Isusa. Takve fore mogu lepo da posluže kao inspiracija; znam da meni jesu.




Potraga



Tražio Ga je. Mnogi su mu govorili da postoji. I sam je u to verovao, ili je, bar, želeo da veruje, ali nikada Ga nije video.


Probao je sa crkvama, različitih konfesija; nije imao predrasuda po tom pitanju. Ali, tamo Njega nije bilo, ili Ga on nije video. Pokušao je i sa džamijama, sa sinagogama, sa različitim hramovima. Ništa.


Tražio Ga je kroz meditaciju, dok ga je njegov zelenooki mačak posmatrao. Meditacija mu baš i nije išla, bio je suviše nestrpljiv.


Priroda. Neki su mu rekli da je On u najlepšim delima prirode. Sa iščekivanjem je posmatrao izlaske i zalaske sunca, i u gradu, i u udaljenim, malim mestima, i sa vrhova planina. Nije zažalio što ih je posmatrao, jer su uistinu bili prelepi, ali Njega i dalje nije video.


Umetnost. Obilazio je najlepša umetnička dela širom sveta, toliko lepa da su mu suze lile niz lice, dok je slušao udaljene glasove kako pominju Stendalov sindrom. Nijedan od tih glasova nije bio Njegov, niti Ga je video u tim delima.


Čuo je za kuću Njegove majke i crkvicu sagrađenu odmah pored, pa je otputovao u Tursku. Znao je da Ona nije On, ali, možda će naći nešto? Našao je sestre u izbledelom devičanski plavom, sestre sa najlepšim osmehom koji je u životu video, osmehom onog ko se iskreno, od srca obraduje vašoj poseti. Osetio je radost, ali Ga i dalje nije video.


U pauzama potrage ponekad bi se izjadao svom zelenookom mačku. Mačak ga je mirno posmatrao, skoro kao da ga razume – ili, ne, nije baš njega posmatrao. Pogled mu je bio kao da istovremeno gleda i njega i nešto pored njega, istovremeno miran i ludački zabavljen pogled kakav samo mačke imaju.


Nešto pored njega. Nekog pored njega.


Okrenuo se, prateći mačkov pogled, i zaista, On je bio tu, sasvim blizu. Tamo gde je uvek i bio.

No comments:

Post a Comment